Kalk in leidingwater
Nadelen en gevolgen van kalk in leidingwater
Het Belgische kraanwater behoort tot het hardste van Europa, wat betekent dat het een aanzienlijke hoeveelheid kalk bevat. Deze kalkrijkheid is grotendeels te wijten aan het aanwezige krijt in onze bodem.
Waarom is dat zo? Wel, leidingwater stroomt van natuurlijke bronnen naar onze kranen. In deze bronnen zijn mineralen zoals calcium en magnesium overvloedig aanwezig. Wanneer deze twee elementen samenkomen, ontstaat kalk. Het bronwater is dus van nature al behoorlijk hard, en als het onderweg in contact komt met het krijt in de grond, neemt de hardheid nog verder toe. Het resultaat? Water met een buitengewoon hoge hardheidsgraad. Metingen van 30°F en zelfs hoger zijn in ons land zeker geen uitzondering.
Gevolgen van kalk in leidingwater
Natuurlijk ondergaat ons drinkwater een uitgebreide zuiveringsprocedure voordat het in onze leidingen terechtkomt. Hierbij worden vuil en schadelijke stoffen effectief verwijderd, maar kalk blijft meestal achter. We willen benadrukken dat kalk geen levensbedreigende kwestie is, vooral omdat de hardheidsgraad van het Belgische water binnen de wettelijk toegestane normen blijft. Echter, naleving van de wet betekent niet automatisch dat iets optimaal is. Je bent waarschijnlijk al bekend met de vele negatieve gevolgen van kalkaanslag:
Vlekken
Iedereen is wel bekend met die vervelende kalkvlekken op de kranen, in de gootsteen en in de douche. Het vergt behoorlijk wat inspanning om ze weg te schrobben, en binnen een paar weken zijn ze vaak alweer terug.
Verstopte leidingen
Doordat er voortdurend hard water door je leidingen stroomt, ontstaat er na verloop van tijd een aanzienlijke ophoping van kalkaanslag. Dit kan leiden tot verminderde prestaties en uiteindelijk verstopte waterleidingen.
Energieverspilling
Toestellen die warm water gebruiken, zoals koffieapparaten, waterkokers en boilers, ontwikkelen na verloop van tijd vaak een kalklaagje, wat resulteert in een toenemend energieverbruik. Als bijvoorbeeld je wasmachine een kalklaag van 0,5 cm heeft, zal deze al snel de helft meer energie verbruiken.
Versleten kleding
Door de kalklaag in je wasmachine moet hij harder werken. Daardoor stijgt niet alleen je verbruik, ook je kleren zien af. Ze geraken niet meer zo gemakkelijk proper. De kleuren vervagen vlugger en witte was wordt eerder grauwe was.
Beschadiging
Niet alleen neemt je energieverbruik toe door kalkwater met kalk, maar het kan ook schadelijk zijn voor je apparaten. De kalkafzetting op warmte-elementen kan na verloop van tijd leiden tot een verslechterde werking van het apparaat, met uiteindelijk een defect als mogelijk resultaat. Woon je misschien in een gebied met hard water? In dat geval moet je wellicht regelmatig je waterkoker, vaatwasser, boiler en koffiezetapparaat vervangen.
Huidproblemen
Ook je lichaam ervaart negatieve effecten van hard water. Na het douchen blijft er een dunne laag kalk in je haar achter, waardoor het snel dof en droog wordt. Je huid kan uitdrogen door het aanwezige krijt, wat soms zelfs tot irritatie leidt en het verergeren van eczeem kan veroorzaken.
Overweeg je een waterverzachter?
We helpen je graag verder. Vraag gerust hieronder een gratis prijsofferte aan en ontdek onze scherpe prijzen.
Ontvang gratis offerte
Benieuwd naar onze scherpe prijzen? Geen tussenpersoon = fabrieksprijzen!
Van productie tot installatie: we doen het allemaal zelf.